Ciasto filo z serem i brzoskwiniami

Ciasto filo nie jest popularnym składnikiem w naszej kuchni. Szkoda, ponieważ jest ono świetnym dodatkiem do przygotowania ciekawych i pysznych potraw.

 Składniki: 


  • 1 opakowanie ciasta filo 350 g
  • 300 g sera białego 
  • 1 jajko 
  • 150 g cukru pudru 
  • 100 g mąki 
  • 400 g brzoskwiń 
  • 200 g masła 

                                    Sposób przygotowania:


  1. Ser przeciśnij przez prasę dwa razy, następnie dodaj jajko, mąkę i cukier puder. Wszystko wymieszaj.
  2. Masę serową włóż do lodówki.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
  5. Na tarte potrzebujemy 14 warstw ciasta filo wielkości większej od używanej blaszki. W małym rondelku rozpuść masło.
  6. Na blaszkę układaj naprzemiennie: jedną warstwę ciasta, rozpuszczone masło.
  7. Na przygotowane ciasto wyłóż masę serową i pokrojone brzoskwinie. Następnie przykryj masę serową ciastem, którego fragmenty znajdują się po bokach blaszki. Górę posmaruj masłem. Dodatkowo górę ciasta możesz posypać brązowym cukrem.
  8. Piec przez około 20 minut, aż się zarumieni.
  9. Smacznego!