Tort czekoladowy z wiśniową galaretką

Będziesz zachwycona/y tym przepisem. Łatwy i szybki w przygotowaniu tort, który jest idealną propozycją na przyjęcie urodzinowe !!

Składniki:


na biszkopt: 4 jajka, 188 g cukru drobnego, 166 g mąki zwykłej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g wydrylowanych wiśni 
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 
  • 100 g czekolada gorzka 
  • 50 ml mleka 
  • 20 g masła 

do nasączenia biszkoptu: 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki cukru białego, 1 łyżeczka cukru waniliowego 

do ozdoby: według uznania ja używam ,,mix dekoracyjny złoto i czerń”

                   Sposób wykonania: 


  1. Biszkopt: jajka ucieramy z cukrem. 
  2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao 
  3. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem i kakaem, delikatnie mieszamy.
  4. Wstawiamy do formy do piekarnika nagrzanego do  160 – 170ºC i pieczemy przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka
  5. Gdy biszkopt będzie gotowy odstawiamy go do ostudzenia i po tym czasie przekrawamy go na 2 części.
  6. Ubijamy śmietankę, w czasie ubijania namaczamy żelatynę w cieplej wodzie rozpuszczamy i po rozpuszczeniu wstawiamy do lodówki. 
  7. Po 2-3 min schłodzoną żelatynę dodajemy do śmietany i ubijamy, aż będzie sztywna.
  8. Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie i dodajemy wiśnie (galaretkę przygotowujemy dzień wcześniej ! ) odkładamy do ostygnięcia
  9. Tort namaczamy rozpuszczonymi cukrami w wodzie, nakładamy warstwę śmietany, wokół obwodu robimy cieką warstwę śmietany aby galaretka nie wyciekła, nakładamy warstwę galaretki i nakładamy śmietanę i przykrywamy biszkoptem.
  10. Za pomocą śmietany wyrównujemy boki i górę.
  11. Rozpuszczamy czekoladę i masło, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej  masy czekoladowej 
  12. Polewamy czekoladą tort… resztę ozdób zostawiam Tobie…
  13. Smacznego !
  14. PS: Tort najlepiej podawać schłodzony